A.S.Z.V. SPONS - Bata

De Batavierenracecommissie

Het nieuwe jaar is al eventjes begonnen. Zwemmen doen we natuurlijk als geen ander, maar ook hardlopen zien we soms een SPONSje doen. Velen hebben dan ook elk jaar weer het goede voornemen om weer eens de schoentjes uit de kast te trekken en het park in te rennen, maar dat is soms toch moeilijk zonder stok achter de deur... Gelukkig doet SPONS in 2018 mee met de 46e editie van de Batavierenrace. Pak je kans, en ren (en feest) met ons mee op 20 en 21 april 2018!

Wist je dat...


... de Batavierenrace (spreek uit als: battavierenrace) volgens het Guinness Book of Records de grootste studentenestafette van de wereld is, waar jaarlijks ruim 8.500 studenten aan meedoen? De estafette is in 1973 opgericht door een groep Nijmeegse studenten die geïnspireerd raakten door een Zweedse studentenestafette.

... de race vernoemd is naar de Batavieren die rond 50 v.Chr. over de Rijn van Nijmegen naar Rotterdam vaarden? De route van de eerste editie van de estafette ging daarom van Nijmegen naar Rotterdam langs de Rijn. Helaas bleek de route te onhandig wegens infrastructurele problemen. In 1974 is de route daarom aangepast naar de route die tegenwoordig nog steeds wordt gebruikt, namelijk van Nijmegen naar Twente via Duitsland en de achterhoek.

 

... er in totaal ruim 177 km afgelegd wordt, die in 25 etappes zijn verdeeld? Deze etappes zijn verdeeld in het nacht-, ochtend- en middagblok. Midden in de nacht gaan de eerste lopers van start met het eerste blok, waar 9 etappes toebehoren. Het nachtblok loopt van Nijmegen naar Ulft. Vanuit Ulft start het ochtendblok dat uit 8 etappes bestaat. Vervolgens vindt de herstart Topicus in Barchem plaats voor het laatste blok. Tot slot vindt er nog een herstart plaats op de Oude Markt in Enschede voor de laatste twee etappes van de estafette. De laatste twee etappes zijn dezelfde routes en worden door een man en vrouw gelopen. De finish is op de campus van de Universiteit van Twente. Traditiegetrouw worden de laatste twee etappes op een ludieke manier afgesloten. Zo hebben we meermaals heren in badpak of op flippers zien lopen, of dames met badmuts en bril op!

 

... de estafette feestelijk wordt afgesloten met het grootste studentenfeest van de Benelux, waar jaarlijks ruim 13.000 studenten op afkomen? Het feest vindt plaats op de campus van Enschede. Er zijn vijf ‘feestlocaties’ waar wij, SPONSjes, dit jaar weer de dansvloer onveilig gaan maken!

 
De Batavierenracecommissie der A.S.Z.V. SPONS 2017-2018
Op dit moment is de commissie nog nauwelijks opgestart, en siert alleen Mirthe van Diepen deze pagina. Het 21e bestuur en natuurlijk Mirthe zelf zijn overigens nog wel op zoek naar twee enthousiaste leden die haar komen versterken! Heb je interesse of wil je meer informatie? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of spreek Mirthe of een bestuurslid aan in het bad of op de borrel!
 

 

 

Sponsors